Hoe zit het nu met

Kikkererwtenmeel

In onze Westerse voeding is tarwemeel vaak de basis van veel (geraffineerde) voedingsproducten. De tarwekorrel wordt te veel gemalen, bevat daarom nog maar zeer weinig voedzame bestanddelen en is zeer zetmeelrijk.

Een gezondere variant kunnen ‘alternatieve’ meelsoorten zijn, zoals meel gemaakt van kikkererwten wat in landen zoals Indië en Pakistan een basisproduct is. Kikkererwtenmeel is geler van kleur en is, in tegenstelling tot onze geraffineerde witte bloem, zeer voedzaam. Het is rijk aan o.a. eiwitten, ijzer, kalium en magnesium. Je vindt nu ook reeds ‘pasta‘ gemaakt op basis van 100% kikkererwtenmeel, ideaal om eens uit te testen.

Kikkererwtenmeel bevat geen gluten, ideaal ook dus voor mensen die geen gluten mogen eten omwille van coeliakie of glutenintolerantie. Moest je ‘alternatief’ brood willen bakken op basis van kikkererwtenmeel, zal de structuur wel anders zijn omwille van de afwezigheid van gluten.

Een ander alternatief is amandelmeel.

 

Meer inspiratie

1 Comment

Voeg een bericht toe