Hoe zit het nu met

Etiketten vergelijken helpt

Etiketten vergelijken helpt om gezondere keuzes te maken.

Yoghurt met fruit, zonder fruit, gemixt fruit, met stukjes fruit of met ‘natuurlijke’ suikers, volle of magere yoghurt: de keuze is enorm, de rekken staan er vol van! Maar hoe weet je nu of je een gezonde keuze maakt? Ook al lijkt de verpakking een gezonde keuze, het etiket zegt soms iets anders. Etiketten leren lezen en vergelijken is dus het antwoord.

We doen de test (zie foto): Kiezen voor magere vruchtenyoghurt 0% versus (ongesuikerde) natuur yoghurt (en eventueel zelf fruit toevoegen).

  • We vergelijken de etiketten:

Bekijk het aantal suikers (staat onder koolhydraten): 14,6 g/100 g versus 4,9 g/100 g
Bekijk het aantal vetten: < 0,1 g/100g versus 3,9 g/100 g
Bekijk het aantal eiwitten: 3,4 g/100 g en 3,4 g/100 g

  • Wat zegt dit nu?

In dit geval verwijst die 0% van de magere vruchtenyoghurt naar 0% vet. Fabrikanten halen het vet eruit en voegen er dan weer andere producten (extra suiker/zoetstoffen en verdikkingsmiddelen) aan toe om het product weer lekker & consistent te maken. De omgekeerde wereld, toch?
In de ongesuikerde natuurlijke yoghurt zit van nature uit wel een beetje vet, maar vet geeft ons net een verzadigend gevoel. Bovendien bevat deze natuur yoghurt ook nog natuurlijke vetoplosbare vitaminen en levende fermenten, wat heel gezond is voor de darmflora.
Als je bij de ongesuikerde natuurlijke yoghurt zelf vers fruit toevoegt, heb je ook nog het voordeel dat je vezels binnen krijgt. Vezels zijn o.a. goed voor de spijsvertering en zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel.

Vergelijk trouwens zelf maar eens de lijst met ingrediënten bij deze 2 producten: een hele reeks toegevoegde producten bij de magere vruchtenyoghurt OF 100% volle yoghurt met levende fermenten. Is de keuze niet snel gemaakt voor je gezin?

  • Conclusie?

Het is gezonder om voor de ongesuikerde natuurlijke yoghurt te kiezen en zelf fruit toe te voegen, dan voor de magere vruchtenyoghurt 0%.

Tip: Als je vergelijkt, vergelijk dan de kolom per 100 g. Soms staat in de kolom ernaast ook de voedingswaarde per portie. De fabrikant bepaalt zelf hoe groot deze portie is en dit verschilt vaak per product. De kolom per 100 g maakt het makkelijker om écht te vergelijken.

Nog meer tips nodig? Lees ook Etiketten lezen.

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe