Food talk/ Hoe zit het nu met

Etiketten lezen in de praktijk: mueslirepen

In de winkel willen we het liefst van al de gezondste producten uitkiezen. Maar hoe slagen we daar nu in? Als je je laat leiden door een afbeelding van fruit op de voorkant van de verpakking of slogans zoals “met natuurlijke ingrediënten”, kan je al snel bedrogen uitkomen wanneer je het etiket begint te lezen. Het is dus heel belangrijk dat je het etiketten lezen onder de knie krijgt.

In een vorige post hebben we al etiketten leren vergelijken door yoghurt met fruit 0% versus natuurlijke yoghurt te bespreken. Nu bekijken we een product dat veel mensen als gezond uitkiezen, maar dat we samen eens van dichterbij zullen bekijken: mueslirepen.

  • Waar moeten we op letten?
  1. Bekijk de ingrediëntenlijst:

Noten(29%), fruitstukjes van veenbessen (14%)(veenbessen, ananassiroop, geconcentreerd ananassap), rozijnen (14%), glucosesiroop, haver (6%), suiker, krokante rijststukken (rijstmeel, rijstzemelen, suiker, rijstextract), fructose, gedroogde cocosnoot, dextrose, palmolie, gedeeltelijk invertsuikersiroop, zout, gezoete gecondenseerde magere melk (magere melk, suiker), hazelnoten, emulgator, antioxidant (E320).

2. Bekijk in de voedingswaarde tabel:

– het aantal suikers (staat onder koolhydraten):    37 g/100 g
– het aantal vezels:                                                           4,9 g/ 100 g
– het aantal calorieën:                                              449 kcal/100 g
– het aantal vetten:                                                            20 g/100g
– het aantal verzadigde vetten:                                       5 g/100 g

Wat zegt dit nu?

Wat valt er op in de ingrediëntenlijst? Er komt 8 keer suiker of een variant van suiker in voor (in het rood aangeduid). Hierbij mag je nog de rozijnen en het geconcentreerd ananassap rekenen, wat een totaal aantal suikers geeft van 37 g/100 g geeft. Dit is enorm hoog! Ter vergelijking: in een pak koeken zit gemiddeld 29 g/ 100g suiker verwerkt. Deze mueslireep zal dus geen stabiele bloedsuiker geven, maar een suikerpiek, wat snel terug een hongergevoel zal geven.

Wat valt nog op? Het aantal vezels is 4,9 g/ 100 g. Dat is niet heel veel, vermits we pas van een vezelrijk product spreken vanaf 9 g/100 g.

Wat valt nog op? Het aantal calorieën van deze mueslireep is hoger dan bijvoorbeeld een frangipane (439 kcal/100 g en 28 g suiker) of een suikerwafel (442 kcal/100 g en 29 g suiker). Dit komt o.a. door de noten, maar ook door de vele suikers die in de reep zitten. (let wel op: calorieën uit noten zijn natuurlijk niet te vergelijken met dezelfde hoeveelheid calorieën uit suiker: vetten & suikers hebben immers een andere invloed op ons lichaam!)

Het aantal vetten (20 g/100 g) is vergelijkbaar met een pak koeken, alleen heeft deze mueslireep een pak minder verzadigd vet, omdat hier de gezonde vetten van de noten in zitten. Dit is wel een voordeel van deze mueslireep.

Conclusie?

Het is niet omdat een mueslireep al gezond klinkt of omdat er noten en haver in zit, dat de reep ook echt gezond is. Er kunnen, zoals in dit voorbeeld, heel veel suikers aan toegevoegd zijn. Om een gezonde mueslireep te kunnen uitkiezen, moet je eerst het etiket lezen. Gezonde producten zijn meestal pure producten met zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten. En natuurlijk… alles met mate!  😉

Lees zeker ook onze post over suiker en de verschillende andere benamingen.

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe