Hoe zit het nu met

Chocolade en rauwe cacaopoeder

Een interessante post van o.a. Andreas Eenfeldt (MD) over chocolade..

Welke chocolade kies je nu het beste? In de afbeelding hierboven merk je direct dat ‘donkere’ chocolade niet altijd zo gezond is als je misschien wel denkt. Want is het wel echt ‘donkere’ chocolade?? Als je kids het lusten, kies dan echt wel voor die met >80-85% cacao. Cacaobonen zijn o.a. rijk aan antioxidanten (‘beschermende stoffen’) en magnesium,  resveratrol (een polyfenol met tal van positieve eigenschappen) & tryptofaan (wordt in ons lichaam omgezet in het ‘feel good’ hormoon serotonine). Hoe meer cacao, hoe meer ‘gezonde stoffen’ dus. Witte chocolade bevat geen ‘gezonde stoffen’ meer (er zit geen cacaopoeder meer in). Gemiddeld gezien geldt ook dat hoe meer percentage cacao je chocolade bevat, hoe minder suiker erin zit. Chocolade met een zeer hoog gehalte van cacao zal dus (gemiddeld gezien) de laagste glycemische index geven. Ga dus voor zo ‘puur’ mogelijk!

I.v.m. ‘raw cacao poeder‘: tijdens het branden van cacaobonen (na de oogst worden ze gefermenteerd, gedroogd en vervolgens gebrand en gemalen) gaat meer dan de helft van de gezonde stoffen (flavanolen) verloren. Rauw cacaopoeder of rauwe chocolade (beiden gemaakt van ongebrande noten) blijft dus een hoger gehalte aan gezonde stoffen bevatten.  Een interessante post vind je ook terug in dit artikel van Knack.

Lust je kleine spruit écht die donkere variant niet, ga dan voor de kwaliteit i.p.v. de kwantiteit (en koop dus bijvoorbeeld geen massa’s spotgoedkope paaseieren rond Pasen). I.v.m. Pasen: laat je kids er zeker ook van genieten. Paaseitjes horen bijvoorbeeld eenmaal bij Pasen. Denk maar eens terug aan al dat plezier van het zoeken & rapen toen je zelf klein was. Het eten van chocolade maakt het gelukshormoon (o.a. serotonine) vrij en kan je stress niveau (cortisol) laten dalen. Af & toe eens genieten van een paaseitje moet dus zéker wel kunnen.   😉

Worden jullie toch overladen door massa’s paaseitjes, met de overschot kan je gerust ook een lekker dessertje klaarmaken.

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like