Hoe zit het nu met

Aardappelen

Hoe zit het nu met aardappelen? Ik heb vaak niet meer de behoefte om aardappelen te eten. Zeg nu zelf, meestal tijdens de wintermaanden ben je ’s avonds niet echt meer actief. Ik geniet meer van een grote portie groenten met iets van vis, gevogelte, peulvruchten,…

Mijn kindjes serveer ik vaak nog wel een portie aardappelen. Ik maak het dan ook altijd klaar in een ovenschotel. Gewoon je aardappel in grove stukken snijden, een kwaliteitsvolle olijfolie erover, lekker kruiden en de oven in. Voordeel: je kookfornuis blijft proper én intussen heb je tijd om iets anders te doen.

Misschien herinner je je de biologie lessen nog? Wie heeft daar de zetmeel test op aardappelen moeten doen, dat je zo’n paarse verkleuring kreeg? Juist ja, aardappelen bevatten veel zetmeel. Ons lichaam breekt dit heel snel af in pure suikermoleculen. Je krijgt dus als het ware snel veel suiker in je bloed (= hoge glycemische index). Aardappelen in de schil bereiden helpt al iets. Ook extra veel vezelrijke groenten toevoegen aan je maaltijd doen de suikerpiek verlagen.

Een ovenschotel met bijvoorbeeld veel groenten en gehakt kan je makkelijk in 2 delen: één helft met wat aardappelpuree erbij voor de kids, de andere helft voor mama (en papa?) zonder aardappelpuree. Zo hoef je toch geen 2 aparte potjes te koken. Mama en papa verbruiken achter die PC of TV toch nog iets minder energie dan de voetballende zoon.  😉

Of nog een extra tip: maak nét die hoeveelheid klaar waarvan dat je vermoedt dat het net voldoende is voor bijvoorbeeld je kids en maak die extra grote hoeveelheid groenten klaar. .. beetje manipulatie in de juiste keuzes maken.  😉

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe