Hoe zit het nu met

Etiketten lezen

Etiketten, ingrediëntenlijsten en voedingswaardetabellen op verpakkingen: ooit al eens aan gedacht om ze te lezen? Een schat aan informatie staat erop! Gevolg? Je weet wat je eet, maakt betere keuzes én je leert de “gezondste” producten uitkiezen. Met deze 5 tips en boeiend artikel kan jij het ook…

  1. Laat je niet misleiden door de voorkant van de verpakking
    Negeer gewoon de naam, de claims, de slogans en de afbeeldingen op de verpakking. Deze dienen enkel om meer te verkopen. Als er op staat “met natuurlijke ingrediënten”, is dat ook zo, maar over de geraffineerde producten die er vaak ook inzitten, wordt niets gezegd. “Met natuurlijke ingrediënten” kan het product nog vol (natuurlijke) suikers zitten, dus dit staat niet synoniem voor ‘hier kan ik me eens mee laten gaan…’
  2. Let op de volgorde van de ingrediënten
    De verschillende ingrediënten staan altijd in afnemende volgorde van aandeel in de ingrediëntenlijst vermeld. Dat is bij wet bepaald. Een “gezonde” muslireep met als eerste ingrediënt suiker, is niet meteen wat je zou verwachten, toch?
  3. De voedingswaarde tabel: Wat zegt deze informatie echt?
    Je kent ze wel, de tabellen vol cijfertjes over het aantal calorieën, vet, koolhydraten, eiwitten en nog veel meer. Vaak kijken we enkel naar de calorieën, maar de andere informatie is minstens even belangrijk. Hoe meer onverzadigde vetten en vezels en hoe minder geraffineerde suikers en verzadigde vetten, hoe gezonder het product.
  4. Ken de synoniemen van suiker
    We letten de laatste tijd meer en meer op voor producten met suiker. Maar daar heeft de producent iets op gevonden: andere benamingen voor suiker. Dit zijn enkele van de meest gebruikte: glucose, fructose, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, melasse,…
  5. Opgelet voor “light” en transvetten
    Producten waar “35% minder vet” of “zonder suiker” op staat verkopen beter. Maar om het verlies aan smaak te compenseren wordt er extra suiker, vet of zoetstof toegevoegd. Dat zullen ze je niet vertellen natuurlijk, maar je kan het wel lezen op het etiket! Transvetten zijn schadelijk voor onze gezondheid, maar producenten zullen vaak andere benamingen gebruiken die veel gezonder klinken, zoals geharde plantaardige olie.

Wil je ook etiketten leren lezen?
Volg dan onze volgende posts waarin we een aantal etiketten bespreken.

Meer inspiratie