Gevogelte/ Groenten

Wortelpuree met kip

  • wortelpuree

Wortelpuree met kip

Een klassieker: wortelpuree (met 3 verschillende groenten) en kip in de oven.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd1 uur 5 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bussel jonge wortel (grote bussel wortelen)
  • 3 pastinaak
  • 2 zoete aardappel
  • 200 gr aardappelen (1 middelgrote aardappel = 100 gram)
  • 400 gr kipfilets
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout
  • 1 tl spicy cajun kruiden (of kippenkruiden)

Instructies

Kip bereiden

  • Snij de kip in hapklare stukjes (tip: ik doe dit vaak met een propere schaar, gaat lekker snel!).
  • Leg ze in een vuurvaste schotel, doe er de kruiden en olijfolie op.
  • Zet alles zo'n 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C (of tot de kip sappig en gaar is).

Wortelpuree maken

  • Als je kip in de oven staat kan je onmiddellijk de groenten & aardappelen wassen en schillen.
  • Snij ze in kleinere stukjes en kook alles samen gaar in water met wat zout aan toegevoegd.
  • Als de groenten en aardappelen gaar zijn, kan je het water afgieten en pureren. Je kiest zelf naar eigen smaak, hoe fijn of grof je de puree maakt. Nog even kruiden met peper & zout en... smakelijk!

Notities

De verhoudingen van de groenten onderling kies je uiteraard zelf en kan je zelf mee variëren, ook afhankelijk van je eigen smaak: meer wortel, minder aardappelen en zoete aardappelen. Maar op deze manier heeft iedereen toch weer wat extra groentjes binnen zonder het echt te merken. Ook kies je zelf hoe 'grof' je deze puree nog behoudt.
Geen fan van een bepaalde groenten (vb. pastinaak)? Dan vervang je dit door meer van de andere groenten.
Zoete aardappel is, in tegenstelling tot de gewone aardappel, een groente en dus geen familie van onze gewone aardappel. De zoete aardappel bevat o.a. inuline, wat langzamer zijn suikers vrijgeeft dan zetmeel (dat in een gewone aardappel zit). Zoete aardappel bevat, naast veel vitaminen (bétacaroteen) & mineralen, ook (natuurlijke) suiker wat de zoete smaak doet vermoeden. Gewone aardappelen vermijden en elke dag in de plaats veel zoete aardappelen eten is dan ook niet zo aan te raden. Alles, zoals altijd, met mate & gevarieerd.   😉

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe