Noten, pitten en zaden

Zoete-aardappelbrownies

Zoete-aardappelbrownies

Naar een receptje van Rens Kroes, super lekker! Ik ben er zeker van dat je kids niet weten wat hier allemaal in zit! Ik serveer hier vaak ook nog verse bosbessen bij (afhankelijk van het seizoen).
Voorbereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur
Maaltijd: Dessert, Lunch to go, Snack, Start / ontbijt
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappel (2 stuks = ongeveer 400gr)
  • 1 el kokosolie (voor het invetten)
  • 60 gr hazelnoten (ongebrand)
  • 40 gr boekweitmeel
  • 6 el raw cacao poeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl vanillepoeder (ongezoet)
  • 1 tl kaneel
  • zout
  • 160 gr medjoul dadel
  • 100 gr walnoten
  • 2 el ahornsiroop
  • bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven al voor op 180°C.
  • Schil de zoete aardappelen en snijdt ze in kleinere stukjes. Eventueel kan je er een beetje kokosolie over smeren. Zet ze ongeveer 20 minuten in de oven of tot ze gaar en zacht zijn.
  • Doe intussen de hazelnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Schep dit notenmeel in een kom en voeg er boekweitmeel, cacaopoeder, gemberpoeder, vanillepoeder, kaneel en zout toe en roer alles door elkaar.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes. Haal er uiteraard de pit eerst uit.
  • Doe de afgekoelde zoete aardappel in de keukenmachine en maal fijn.
  • Doe daarna de dadels erbij en maal mee tot ze fijn zijn.
  • Schep het mengsel in de kom bij het meel met de specerijen en meng alles goed door elkaar tot een soepele deeg.
  • Hak de walnoten grof en roer de helft hiervan door het deeg.
  • Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal, schep het deeg erin en maak de bovenkant plat met een spatel.
  • Zet ongeveer 30 minuten in de oven op 180°C.
  • Prik met een vork of satéprikker in het deeg om te controleren of de brownie gaar is. Als het mengsel niet meer blijft plakken, haal je de schaal uit de oven en laat je de brownie 10 minuten afkoelen.
  • Maak, terwijl de brownie in de oven staat, de topping door 1 eetlepel cacao, een snuifje zout en de ahornsiroop in een kommetje te mengen. Verdeel het glazuur over de afgekoelde brownie en strooi de rest van de gehakte walnoten erover.
  • Haal de brownie met het papier voorzichtig uit de schaal en snijd in kleine stukjes.

Notities

In zoete aardappel zit o.a. extra veel beta-caroteen (wat ook in worteltjes zit). Een gezonder alternatief dus voor die witte, geraffineerde bloem.
Lees ook onze post over dadels.. Niet à volonté van eten natuurlijk, ook al is het 'natuurlijk'!   😉

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe