Hoe zit het nu met

Gezonde vetten

Gezonde vetten.. heel, heel belangrijk! Ze vormen o.a. een belangrijk onderdeel van onze hersenen. Wist je trouwens dat onze hersenen zelf een relatief groot deel van onze energie verbruiken? Zeker bij de vorming van de hersenen van onze kids dus belangrijk om voor die juiste bouwstenen te zorgen! Ze zijn structureel en functioneel heel belangrijk voor onze hersenen. Lees ook ons deeltje rond ‘omega-3 vetzuren’. Bovendien zorgen (gezonde) vetten voor een lekkere smaak en geven ze mee een verzadigend effect.

Hierbij enkele aanbevelingen:

– Vermijd zo veel mogelijk industrieel bewerkte vetten (door raffinage), harding van vetten (ontstaan van de ongezonde transvetten) en verhitting van bepaalde vetten. Je kind heeft die margarine of minarine dus echt niet nodig. Vermijd ook zo veel mogelijk frituurwaren, chips en zoute/zoete geraffineerde snacks.

Variatie, variatie! Elke soort bevatten andere samenstellingen én andere eigenschappen. En ga voor kwaliteit! Erg goedkope olie heeft meestal een minderwaardige samenstelling. Kwaliteitsvolle olie bewaart doorgaans het beste in een metalen bus.

– Niet iedere olie is geschikt voor warme bereidingen. Bij verhitting wissel ik zelf af tussen extra vièrge olijfolie (verhitten tot 180°C) en af en toe eens natuurboter (hoeve) of extra vièrge kokosvet. Over kokosolie zijn de meningen verdeeld. Deze olie is rijk aan laurinezuur dat weerstandverhogend zou werken. Hou je er een gezonde levensstijl op na, kan je kokosvet sporadisch zeker wel eens gebruiken voor warme bereidingen.  Je kan er bijvoorbeeld je eitjes in bakken.

Let er ook op dat je vetten nooit verbranden. Voeg daarom ook redelijk snel je groenten, vis,… toe aan de olie. Ook zou je een beetje boter bij je olijfolie kunnen doen als je deze verhit. Zo is de olijfolie meer bestand tegen hogere temperaturen.

… en hoe zit het nu met boter? ‘Boter bevat verzadigde vetzuren, maar die zitten evengoed in plantaardige alternatieven. Boterzuur zou een gunstige invloed op onze immuniteit en darmflora kunnen hebben. Veel te lang heeft boter onterecht een zeer slechte naam gekregen. Dat betekent niet dat we nu massaal boter moeten smeren op onze boterhammen: het is een kwestie van mate. Dat geldt voor alle vetten.’ volgens Voedingsexpert Theo Niewold (K.U. Leuven) – Boter kan je dus best gebruiken om af en toe eens te verhitten: het blijft ook dan chemisch gezien stabiel.

Frituren doe ik simpelweg nooit. Je ontwikkelt al gauw hogere temperaturen. Vaak is het ook kwestie van gewoonte. Mijn kids vragen nooit achter gefrituurde zaken.

– Voor koude bereidingen kies ik voor de koudgeperste, ongeraffineerde ‘extra vièrge’ plantaardige vetten en oliën: olijfolie, avocado olie, lijnzaadolie, walnootolie (specifieke smaak) en koolzaadolie.

Ga dus voor kwaliteit! Doe gewoon de test. Pascale Naessens vertelde me dit eens en ze heeft gelijk: proef eens (geblinddoekt?) een lepeltje kwaliteitsvolle olijfolie en een lepeltje ‘goedkope’ olijfolie. Laat de olie in je mond rond gaan, proef die smaken… En zeg nu eerlijk..

Meer inspiratie